16/12/2021 Om zich kandidaat te kunnen stellen voor de Cellowedstrijd 2022 hebben de jonge cellisten een aantal werken opgenomen op video. Onder deze stukken werd voor de eerste keer werk van de Belgische cellist en componist François Servais (1807-1866) opgenomen.
Preselectie
De publieke wedstrijdronden van de Koningin Elisabethwedstrijd worden voorafgegaan door een preselectie achter gesloten deuren op basis van video's. De screening van de video’s heeft tot doel de kandidaten te selecteren die aan de eerste publieke ronde mogen deelnemen. Het aantal toegelaten kandidaten is niet op voorhand vastgelegd.
Voor deze tweede cellosessie hebben de kandidaten opnames gemaakt van een werk voor solo cello, een sonate van Schubert en één van de zes
Etudes voor cello en piano, opus Postumus, van François Servais.
Wie was François Servais ?
Door zijn tijdgenoten werd hij de Paganini van de Cello genoemd : de Halse cellist-componist leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de cellotechniek en bezorgde de Belgische celloschool Europese faam. Hij reisde dertig jaar door Europa als virtuoos en schreef tal van werken voor het instrument. Hij is wellicht één van de belangrijkste Belgische cellisten ooit en bespeelde de beroemde Stradivarius-cello (uit 1701), die zijn naam draagt en zich momenteel in de instrumentencollectie van het Smithsonian Institution in Washington D.C. bevindt.
6 Etudes voor cello en piano, opus Postumus
Door zijn
Etudes voor cello en piano, opus Postumus in het wedstrijdrepertoire van 2022 op te nemen, wil de Wedstrijd hulde brengen aan een belangrijke Belgische componist en een weinig gekend stuk uit de Belgische muziekgeschiedenis.
De vzw Servais bracht in 2013, na bijna honderd jaar, een nieuwe uitgave op de markt van Servais’ zes Etudes, die vrijwel onbekend zijn gebleven, maar absoluut de moeite waard zijn. Ze kunnen zowel met piano- als met cellobegeleiding uitgevoerd worden.