ZANG 1988 : Derde Prijs
Hubert Claessens studeerde aan het Conservatorium van Maastricht bij Mya Besselink waar hij Cum Laude afstudeerde in Zang, Opera en Klassieke Saxofoon. In 1986 ontving hij de Edmond Hustinx Prijs, waarna hij zijn studie voortzette bij Margreet Honig. Tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel in 1988 werd hij Derde Laureaat en ontving hij de speciale Europese Prijs voor het Lied, met de hoogste aanbeveling van Elisabeth Schwarzkopf. Dit gaf aanleiding tot wereldwijde uitnodigingen voor Liedrecitals, onder andere in Brussel, Wenen, Parijs, Dublin en Tel-Aviv.
Hubert Claessens maakte zijn operadebuut in 1984 als Roberto in I Vespri Siciliani bij de Nederlandse Opera in Amsterdam gedirigeerd door Edo de Waart. Hij werd er voor twee seizoenen geëngageerd, waarin hij rollen vertolkte in Il Prigioniero (Dallapiccola), La Fianciulla del West (Puccini), Parsifal en Meistersinger (Wagner). Ook was hij te horen als Don Alfonso in Cosi fan tutte (Mozart), Colline in La Boheme (Puccini) en in Debussy’s Pelleas et Melisande gedirigeerd door Michel Plasson.
De Nationale Reisopera nodigde hem regelmatig uit voor zijn interpretaties van Samuel in Un Ballo in Maschera en Monterone in Rigoletto (beiden van Verdi), Schaunard in La Boheme en Collatinus in Benjamin Britten’s Rape of Lucretia, gevolgd door succesvolle voorstellingen als Papageno en Sprecher in Die Zauberflöte en Masetto en Leporello in Don Giovanni, rollen die hij ook vertolkte in Frankrijk, Spanje en Ierland. Recent zong hij in Erik Vos’ prachtige productie van Monteverdi’s Orfeo met hetzelfde gezelschap.
Hubert Claessens maakte zijn debuut bij de Salzburger Festspiele, de Wiener Staatsoper en Theatre Le Chatelet in Parijs in de wereldpremiere van Die Schwarze Maske van Christof Penderecki onder leiding van Herbert von Karajan en zong de hoofdrol van Young Sam in Bernstein’s A Quiet Place. Vanaf dat moment wordt hij betrokken bij veel nieuwe creaties. Hij zong de titelrol tijdens de wereldpremiere van Walter Hus’ opera Orfeo in Brussel, Antwerpen, Parijs, Wenen, Lissabon, Berlijn, Amsterdam etc.
Het Koninklijk Concertgebouw Orkest nodigde hem uit om de solo’s te zingen in A Survivor of Warsaw van Schoenberg gedirigeerd door Klaus Tennstedt. Hij vertolkte Orgon in de eerste productie van Spiel von Liebe und Zufall van Helge Joerns tijdens het Schwetzingen Festival in Duitsland. Recent verscheen hij in een nieuwe opera van Guus Jansen/Friso Haverkamp/ Pierre Audi in de titelrol van Hier voor de Nederlandse Opera in Amsterdam. Een CD opname van deze productie verschijnt binnenkort. Tevens zong hij de hoofdrol in een nieuwe opera van de Nederlandse componist Gerard Ammerlaan: Ontstaan in Grote Nood.
Naast zijn carrière als zanger speelde en speelt hij moderne composities voor saxofoon, een aantal speciaal voor hem geschreven en voor CD opgenomen met Hubert Claessens als saxofoon-solist. Hij speelde op talrijke podia van de grote concertzalen zoals de Birmingham Symfony Hall, de Musikverein in Wenen, het Concertgebouw Amsterdam, de Philharmonie in Keulen, het Konserthus in Stockholm en vele andere zalen.
In de tussentijd was hij regelmatig te gast in Karlsruhe, met name in het Händel Festival. Daar was hij te horen in vele concerten en opera producties zoals Admeto, Jephtha, Imeneo en Samson. Dit gaf hem de mogelijkheid te werken met Nicholas McGegan, Roy Goodman, Charles Farncombe en anderen. Op datzelfde podium overigens vertolkte hij Dr. Doolittle in My Fair Lady.
Hubert Claessens heeft altijd plezier gehad in het zingen van opera’s en concerten met barokorkesten. Zijn eerste optreden met La Petite Bande gedirigeerd door Sigiswald Kuijken was als Don Alfonso in Cosi fan tutte, live opgenomen in Budapest tijdens een tournee in 1992. Dit was de start van een bijzondere samenwerking met hen. Hubert was betrokken bij hun Europese tournee in 1995 in Mozart’s Don Giovanni als Leporello, eveneens live opgenomen, en in 1998 zong hij Count Almaviva tijdens hun tournee en opname van Le Nozze di Figaro. Met hetzelde ensemble was hij te horen in Antonio Caldara’s I Disingannati, tijdens de Festwochen der Alte Musik in Innsbruck, en tijdens vele tours door Japan, Portugal, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk waarin hij de baspartijen zong in oratoria als Haydn’s Schopfung, Mozart’s Requiem en Bach’s Johannes Passio.
Dat brengt ons naar Frankrijk en Jean-Claude Malgoire. Met zijn prachtige orkest La grande Ecurie et La Chambre du Roy, begeleidde hij Hubert Claessens in veel verschillende Mozart producties, als Don Giovanni (Leporello), Le Nozze di Figaro (Figaro), Die Zauberflöte (Papageno, Sprecher en Sarastro) en La Clemenza di Tito (Publio). In 1997 nodigden zij hem uit voor het produceren, zingen en dirigeren van een lange tournee met concert-arias van Mozart, de charmante opera Il Maestro di Capella van Cimerosa en enkele instrumentale stukken van Mozart. Dit was nadat Hubert Claessens zijn dirigeerdebuut had gemaakt bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest in Haarlem.
Een van Hubert’s favoriete rollen is Nick Shadow in The Rake’s Progress van Strawinsky, een rol die hij recent zong in Amsterdam en in Berlijn (Konzerthaus), gedirigeerd door Jac van Steen. Met Pierre Audi (regisseur bij De Nederlandse Opera) werkte hij in Broken Strings en Snatched by the gods van Param Vir, en zong hij de titelrol Hier in the wereldpremiere Hier van Guus Janssen. Hij zong Lucifer in the nieuwste opera van Rob Zuidam bij De Nederlandse Opera in Amsterdam. Maestro Laurent Petitgirard nodigde Hubert uit om de titelrol te zingen in diens nieuwe opera Le Guru in Nice, uitgebracht op cd en dvd.
Daarnaast is Hubert Claessens een veelgevraagd en gereputeerd concertzanger. Hij zong Bach’s Johannes Passion, de Matthäus Passion (zeer recent in Japan en Europe met Michel Corboz), Ein Deutsches Requiem van Brahms, Verdi’s en Faure’s Requiem, Händel’s Messiah en meer dan 80 andere oratoria en concert-stukken in de mooiste concertzalen als de Queen Elisabeth Hall in London, Palais des Beaux Arts in Brussel, het Palacio de Congresos y Auditos in La Coruna (Spanje) en het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.
Hubert Claessens is een veelzijdig artiest die uitdaging vindt in het authentiek te zijn in elke muziekperiode en stijl, wat terugkomt in zijn brede repertoire van Schuetz tot Penderecki en zelfs Gershwin en Cole Porter. Hij nam deel aan talrijke radio en televisie opnames in Nederland, Belgie, Ierland, Israel, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Japan en is te horen op vele CD opnames.
In het seizoen 2011/12 verleent Huub Claessens zijn medewerking aan de wereldcreatie van Der Turm, van ircam-componist Claude Lenners, die in opdracht van het Orchestre Philharmonique en het Grand Théâtre du Luxembourg deze opera componeert.