Roberto Giordano begon zijn pianostudies onder leiding van Angela Masneri. Op zijn veertiende was hij de jongste leerling aan het Parijse Ecole Normale de Musique Alfred Cortot. Hij kreeg er les van Marcella Crudeli en behaalde er zijn diploma's met felicitaties van de jury. Terzelfdertijd studeerde hij aan het conservatorium G.Rossini van Pesaro. Hij vervolgde zijn studies aan de Accademia Pianistica Internazionale Incontri col Maestro bij Leonid Margarius en Piero Rattalino.
Van kleins af aan nam hij met succes deel aan een aantal internationale wedstrijden binnen en buiten Italië. In 2003 werd hij 4de op de Koningin Elisabethwedstrijd, waardoor hij grote internationale media-aandacht kreeg en op befaamde podia uitgenodigd werd. Onder meer: Teatro alla Scala/Milaan, Paleis voor Schone Kunsten/Brussel, Hermitage Theater/Sint Petersburg, Konzerthaus/Berlijn, Mozarteum/Salzburg, maar ook in het theater van de verboden stad in Peking, het Minato Mirai/Yokohama, Theater an der Wien, Filharmonie van Wroclaw, Alte Oper/Frankfurt, Imperial Mint/Istanbul, Auditorio de Leòn, Teatro Olimpico/Vicenza, Salle Cortot/Parijs, Paleis voor Schone Kunsten/Charleroi, Teatro dal Verme/Milaan, Teatro Franschini/Pavia, Flagey/Brussel, Salle Philharmonique de Liège, Muntschouwburg/Brussel, Teatro Manzoni/Milaan, Accademia Filarmonica Romana...
Roberto Giordano maakte ook zijn opwachting op de festivals van Verbier, Musical Olympus International Festival/Sint Petersburg, Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen, Istanbul Music Festival, Asia Performing Arts in Zuid-Korea, Settimane Musicali de Stresa, Europalia Italië, Semaines Musicales de Chamonix, “Genova 2004”, Festival MiTo de Turin, Pomeriggi Musicali de Milano, Festival de Ravello, BFCM te New York o.a.
Als solist trad hij op met orkesten als het Nationaal Orkest van België, l’Orchestre Philharmonique de Liège, het Camerata van Sint Petersburg, het Staatsorkest van Roemenië, Filarmonica Marchigiana, het Orkest van Padova en Venetië, het Symfonisch orkest van Gwangjiu (Zuid-Korea), het Filharmonisch orkest van Bucarest, het Symfonisch orkest van Aachen, Orchestra dei Pomeriggi Musicali di Milano, het Nationaal Orkest van Rijsel, het Vlaams Radio Orkest en het Sichuan Symphony Orchestra. Hij werkte onder leiding van dirigenten als Gilbert Varga, Pavel Kogan, Christian Brancusi, Anton Nanut, Jean Pierre Haeck, Marcus Bosch en Hansjöerg Schellenberger.
Op het vlak van kamermuziek werkt hij samen met eminente musici zoals de bariton Leo Nucci en de violist Feng Ning. Sedert enkele jaren is hij ook een van de vaste pianisten van de bas-bariton José Van Dam.
Regisseur Gérard Corbiau wijdde in 2004 een biografisch portret aan hem: Roberto Giordano, d’un monde à l’autre. De film werd uitgezonden door de VRT CANVAS, RTBF en ARTE in België en door de belangrijkste zenders van Frankrijk, Engeland, Rusland, Australië en Canada. In november 2004 werd Roberto Giordano nog Pianist of the week op de Japanse tv-zender Tv Classica Japan. Een jaar later bracht La Deux een Live-dvd uit van een recital in Flagey. In 2006 werd de dvd Mozart’s ways uitgebracht en vervolgens uitgezonden door SKY Classica.
Ondertussen bracht Roberto Giordano reeds 5 cd’s uit bij diverse labels, o.a. Cyprès en La Bottega Discantica. Zijn concerten worden ook regelmatig opgenomen en uitgezonden door de RTBF, Klara, RAI Radio uno et Radio tre, CCTV (in China), Radio Vaticana, Radio Classica, Class Life. Voor de RTBF (Radio) en La Deux (TV) gaf hij als ‘piano-expert’ commentaar bij de Live-uitzendingen van de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2007.
Sinds september 2008 is hij hoofddocent voor piano aan l’Institut Supérieur de Musique et Pédagogie de Namur. In 2007 publiceerde hij samen met de Italiaanse componist Vincenzo Pasceri het “Trattato di tecnica pianistica intégrale” (traktaat van de integrale pianistieke techniek”).
Sinds 2007 is hij artistiek directeur van de culturele vereniging Ars Vera.