21/05/2021 Piano's Maene is sinds 1999 betrokken bij de organisatie van elke editie van de Koningin Elisabethwedstrijd. De pianotechnici en -experts van Piano’s Maene zorgen mee voor de uitzonderlijke muzikale ervaring van de Koningin Elisabethwedstrijd, zowel voor de pianisten als voor het publiek.
Kijk mee achter de schermen via onderstaande tien weetjes over de Steinway & Sons concertvleugel van de Koningin Elisabethwedstrijd.
Wie heeft dit jaar de piano uitgekozen?
Traditiegetrouw selecteerde een delegatie van de Koningin Elisabethwedstrijd ook dit jaar het instrument in het atelier van Piano's Maene in Ruiselede. Pianist en jurylid Jean-Claude Vanden Eynden koos uit twee voorgeselecteerde Steinway concertvleugels. Ook de technicius van Piano's Maene, juryvoorzitter Gilles Ledure en de verantwoordelijke voor Steinway bij Piano’s Maene waren er bij. Er wordt steeds gezocht naar een instrument dat zowel de warmte bezit die nodig is voor een solo-recital, als de kracht en helderheid die nodig is voor de slotconcerten. Alle kandidaten spelen van de eerste ronde tot de finale op dezelfde piano.

Hoe komt de piano op het podium terecht?
Jammer genoeg past de Steinway D-274 niet in de liften van Flagey. Dus wordt de piano door zes pianoverhuizers naar Studio 4 gedragen. Een hachelijke onderneming! Het Paleis voor Schone Kunsten en de Henry Le Boeufzaal zijn net iets beter voorzien op pianotransport, daar komt er minder trek- en sleurwerk aan te pas.
Wist je dat er twee concertvleugels op het podium staan?
Omdat de wedstrijdpiano tijdens de publieke optredens uitzonderlijk intensief wordt gebruikt, voorziet de Wedstrijd in een reservevleugel. Als er bijvoorbeeld een snaar zou breken, zou de wedstrijd even moeten worden stilgelegd om hem te vervangen. Dat zou het strakke tijdsschema volledig overhoop halen. De reservevleugel moet op elk moment kunnen worden ingezet en wordt daarom tijdens de wedstrijd eveneens perfect op stemming gehouden!
Waarom is de vleugelpiano tijdens de wedstrijd een Steinway & Sons?
Bij sommige internationale competities kunnen kandidaten kiezen uit verschillende merken vleugelpiano's. Om de pianisten zo objectief mogelijk te kunnen beluisteren, gebruikt de Koningin Elisabethwedstrijd steeds dezelfde Steinway & Sons D-274 concertvleugel voor alle kandidaten. Steinway is al jaren dé referentie voor concertpianisten. Steinways staan bekend om hun veelzijdigheid, stabiliteit en hun prachtige klank. De logische keuze dus.
Waarom levert Piano's Maene de concertvleugel voor de Koningin Elisabethwedstrijd?
Piano's Maene is exclusief invoerder voor Steinway&Sons voor België en Nederland en selecteert elke Steinway die wordt verhuurd voor concerten uit een aantal identieke modellen in de Steinway & Sons fabriek in Hamburg. Elke piano is immers anders, en Piano’s Maene gaat voor haar verhuurvleugels op zoek naar de meest veelzijdige instrumenten. Piano's Maene beschikt over vier Steinway D-274 concertvleugels, die regelmatig worden ingezet bij concerten. Om artiesten altijd een zeer recente piano te garanderen, zijn de instrumenten nooit ouder dan 5 jaar. Dit geeft de garantie dat ze steeds op het allerhoogste niveau zijn om alle pianisten tevreden te stellen. Elk jaar kiest de Wedstrijd een vleugelpiano die best geschikt is voor de respectievelijke sessie: bij de KEW viool, zang of cello een instrument dat ideaal is voor kamermuziek, bij de piano-editie uiteraard het instrument dat ideaal is voor solo-recitals en de pianoconcerten.

Zijn er dan zoveel verschillen tussen Steinways?
Een Steinway D-274 concertvleugel van 274cm lang blijft de absolute referentie voor pianisten. Toch heeft elk instrument dat de fabriek verlaat ook een eigen persoonlijkheid die het uniek maakt. Je kan een concertvleugel vinden met meer volume dan een andere, met een rondere of meer briljante klank. Bij de keuze van een instrument moet de pianist rekening houden met zijn of haar voorkeuren en met de ruimte waarin de piano zal worden geplaatst.
Waarom is het deksel van de concertvleugel mat?
Een Steinway D heeft normaal gezien een hoogglans deksel. Maar er zijn veel schijnwerpers die de piano verlichten tijdens een concert - zeker als het wordt gefilmd en uitgezonden. Om reflecties te vermijden die de muzikanten zouden verblinden wanneer ze naar de dirigent kijken, plaatst Piano's Maene een anti-reflecterende zwarte kleeffolie op het deksel.
Waarom en hoe wordt de vleugelpiano voor elke kandidaat gedesinfecteerd?
De COVID-19 pandemie heeft elke schakel in de Koningin Elisabethwedstrijd moeilijker gemaakt – en dat geldt ook voor alles wat met de piano te maken heeft. Om geen risico's te nemen, wordt de vleugelpiano ontsmet met een oplossing van 3% waterstofperoxide. Dit product maakt ontsmetting mogelijk zonder het pianoklavier te beschadigen. Ook in de kleedkamers ontsmetten de pianisten de piano's voor het spelen.
Hoe repeteren de pianisten voor ze het podium opgaan?
Elk gastgezin heeft een piano in huis. In Flagey plaatst Piano's Maene een buffetpiano of een vleugel in elke kleedkamer. Voor ze het podium opgaan, kunnen de kandidaten nog een laatste keer inspelen. Ook de juryleden zijn pianisten – uiteraard. Zij krijgen allemaal een high-end digitale piano in hun hotelkamer: zo kunnen ze spelen zonder andere gasten te storen.
Hoe wordt de piano tijdens het evenement in topconditie gehouden?
Er zijn een verschillende pianotechnici bij Pianos Maene die alle instrumenten van de Koningin Elisabethwedstrijd verzorgen, zowel in de gastgezinnen als in Flagey en Bozar. Svetlozar Siarov, één van Piano’s Maene’s toptechniekers, is verantwoordelijk voor de concertvleugels tijdens de wedstrijd. Hij heeft de instrumenten voorbereid, afgeregeld en geintoneerd voor ze in Flagey werden geleverd. Tijdens elke pauze stemt hij de concertvleugel zodat hij altijd perfect is voor de kandidaat op het podium. Hij stemt de piano volledig op het gehoor. Hij controleert ook de afstelling en de pedalen, zodat de piano exact reageert zoals de pianist het verwacht. Zijn job kan vergeleken worden met de voorbereiding van de racewagens in een Formule 1 Grand Prix. Niets wordt aan het toeval overgelaten!