Begeleiders
 
Lidy Blijdorp
Nederland
Lidy Blijdorp behaalde haar diploma aan het Conservatoire National de Paris in de klas van Michel Strauss en vervolmaakt zich momenteel bij Gary Hoffman in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Ze behaalde verschillende prijzen in belangrijke muziekwedstrijden: de Biënnale voor cello in Amsterdam, de Muziekwedstrijd van het Grachtenfestival en het Prinses Christina Concours. In 2014 won ze de Prix de l’Académie Maurice Ravel. Lidy Blijdorp is gepassioneerd door kamermuziek en treedt op op de belangrijkste podia overal ter wereld, onder anderen met Maria João Pires, met wie ze in 2015 een recital speelde in Madrid.
  • Biografie
Meer informatie
Gideon den Herder
Nederland
De Nederlandse cellist Gideon den Herder, geboren in 1986, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Monique Bartels en in Salzburg bij Clemens Hagen. Hij voltooide zijn studies in Zürich bij Thomas Grossenbacher en behaalde er het diploma van solist. Hij volgde ook barokcello bij Jaap ter Linden en Roel Dieltiens. Met het Trio Ottone won hij in 2009 de Wedstrijd voor Oude Muziek "A tre" in Trossingen (Duitsland). Gideon den Herder is cellist in het Van Baerle Trio en, sinds 2014, een lid van het Residentie Orkest in Den Haag.
  • Biografie
Meer informatie
Katharina Litschig
Katharina Litschig werkt in heel Europa samen met verschillende orkesten en ensembles als kamermuzikante, continuospeelster en soliste. Ze studeerde in Zürich bij Roel Dieltiens en in Leipzig bij Peter Bruns. Mede geïnspireerd door de lessen van Kristin von der Goltz, ontwikkelde ze al snel een passie voor oude muziek en specialiseerde zich bij Jan Freiheit in het repertoire van de 17de en 18de eeuw. Katharina Litschig is momenteel co-aanvoerder bij de cellisten van de Akademie für Alte Musik in Berlijn. Ze is ook lid van het ensemble Spira Mirabilis en stichtend lid van het in Berlijn gevestigde Ensemble Tamuz, dat zich richt op het klassieke en romantische repertoire.
  • Biografie
Meer informatie
Karel Steylaerts
Karel Steylaerts studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel bij Carlo Schmitz en aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst van Keulen bij Maria Kliegel. Kort daarna was hij laureaat van het Tenuto-concours. Hij is eerste cellist bij Brussels Philharmonic en lid van TrioFenix. Zijn opname van Bachs cellosuites werd onlangs uitgebracht bij Etcetera Records. Hij is bestuurslid en lid van van het selectiecomité van het FBN Van Gestel-instrumentenfonds, onder de auspiciën van de Koning Boudewijnstichting. Karel Steylaerts doceert aan het Conservatoire Royal van Brussel. Hij bespeelt een Lorenzo Ventapane cello uit 1834.
  • Biografie
Meer informatie
Emilie Wallyn
Frankrijk
Na haar hogere studies aan de conservatoria van Boulogne-Billancourt en Parijs, zette Émilie Wallyn haar muzikale onderzoek op het gebied van oude muziek verder bij specialisten als Christophe Coin en Bruno Cocset aan het Conservatorium van Parijs. Ze reist met haar cello doorheen de verschillende tijdperken en ontmoet tal van componisten, hun repertoire en instrumentarium in diverse ensembles zoals Il Seminario Musicale, Pulcinella, het Orchestre des Champs-Élysées en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Sinds tien jaar is ze co-soliste van het orkest Les Siècles, waar ze zowel op muzikaal als pedagogisch vlak bij betrokken is. Émilie Wallyn doceert cello en kamermuziek aan het Conservatoire du Kremlin-Bicêtre en deelt haar muzikale passie met muziekleken via workshops bij de Philharmonie de Paris.
  • Biografie
Meer informatie
Daniel Blumenthal
Verenigde Staten van Amerika, °1952
Daniel Blumenthal, geboren in het Duitse Landstuhl maar van Amerikaanse afkomst, zette zijn eerste stappen in de muziekwereld als knaap van amper vijf. Aan de University of Michigan behaalde hij een Bachelor en aan de Juilliard School in New York een Master in muziek en de titel Doctor of Musical Arts. Hij is laureaat van enkele internationale wedstrijden : Sydney en Leeds in 1981, Genève en Busoni in 1982, de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983. Internationaal heeft hij een mooie reputatie als solist, concerten kamermusicus opgebouwd. Daniel Blumenthal doceert piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en op het Thy Chamber Music Festival in Denemarken. In 1995 was hij jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Hij heeft meer dan 80 cd’s opgenomen. Daniel Blumenthal is erelid van Icons of Europe, een culturele vzw die hij ook muzikaal advies verleent.
  • Biografie
Meer informatie
Thomas Hoppe
Thomas Hoppe werkte samen met veel gerenommeerde musici en zangers, waaronder Itzhak Perlman, Antje Weithaas, Tabea Zimmermann, Alban Gerhardt, Jens Peter Maintz en Frans Helmerson. Na zijn studie bij Lee Luvisi vervolgde hij zijn opleiding aan de Juilliard School of Music, waar hij werkte voor de studio van Dorothy DeLay en Itzhak Perlman. Als pianist bij het ATOS Trio en het 4.1 blazersensemble nam hij met succes deel aan talrijke concerten over de hele wereld. Al bijna twintig jaar begeleidt Thomas Hoppe kandidaten bij internationale concoursen, zoals de Koningin Elisabethwedstrijd, het Joseph Joachim vioolconcours in Hannover en de Indianapolis vioolwedstrijd. Hij geeft masterclasses pianobegeleiding en kamermuziek in heel Europa, en deelt daarnaast het podium met strijkkwartetten als het Shanghai Quartet, het Modigliani Quartet, het Mandelring Quartet en het Simply Quartet. Thomas Hoppe woont met zijn gezin in Berlijn en is sinds 2018 docent kamermuziek aan de Folkwang Universität der Künste in Essen.
  • Biografie
Meer informatie
Anna Naretto
Anna Naretto concentreert haar piano-activiteiten op kamermuziek en op de begeleiding van Lieder. Als partner van uitmuntende artiesten was ze te gast op internationale festivals zoals de Dresdner Musikfestspiele, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Barge Music, Herkulessaal, de Frankfurter Kulturwoche en het Kronberg Festival. Als vocal coach en orkestlid is ze ook actief in de operawereld (Oper Frankfurt en Staatstheater Darmstadt). Ze vult haar artistieke agenda aan met het doceren aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt. Bij verschillende gerenommeerde academies, zoals de Kronberg Academie, de Carl Flesch Akademie Baden-Baden, het Forum Artium, de Weimarer Meisterkurse en de Jeunesses Musicales Deutschland, werkt ze regelmatig samen met docenten als Frans Helmerson, Gary Hoffman, Wolfgang Boettcher en Nobuko Imai. Anna Naretto begeleidt regelmatig aan de piano op internationale muziekwedstrijden zoals het concours van de ARD in München en het Deutscher Musikwettbewerb. Ze studeerde bij Sergio Verdirame, Rainer Hoffmann, Andreas Meyer-Hermann, Charles Spencer en de leden van het Altenberg Trio.
  • Biografie
Meer informatie
Takashi Sato
Japan, °1983
Takashi Sato, geboren in Akita (Japan) in 1983, won niet alleen de Muziekwedstrijd van Japan (2001) en het Internationale Schubert-Wettbewerb van Dortmund (2007), maar is ook laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd (2010) en de Internationale Pianowedstrijd Città di Cantù (2011). Na zijn studies aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music ging hij zich vervolmaken bij Arie Vardi aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover. Hij volgde ook lessen bij Roland Keller aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Naast zijn optredens als solist met orkesten als the NHK Symphony Orchestra, het Belgian National Orchestra en de Symfonieorkesten van Tokio, Osaka en Sydney wordt hij evenzeer gewaardeerd als bedreven kamermuzikant in samenwerkingen met artiesten als Karl Leister, Horigome Yuzuko, Watanabe Reiko, Sato Shunske en Kamio Mayuko. Zijn volledige opname van de sonates voor viool en piano van Grieg met Sato Shunske won de Grote Prijs van het Japanse Agentschap voor Culturele Zaken op het National Arts Festival in 2007. Sinds 2014 geeft hij een onder de noemer ‘Schubert-Zyklus’ een serie recitals in Tokio, gewijd aan de volledige werken voor piano van Franz Schubert.
  • Biografie
Meer informatie
Jonas Vitaud
Frankrijk, °1980
Jonas Vitaud begon met piano op zijn zesde en orgel op zijn elfde. Onder de begeleiding van Brigitte Engerer, Jean Koerner en Christian Ivaldi behaalde hij vier eerste prijzen aan het Parijse Conservatoire National Supérieur. Op internationale wedstrijden sleepte hij niet alleen als solist, maar ook als kamermuzikant verschillende prijzen in de wacht (Lyon, Trieste, ARD van München, Wenen). Jonas Vitaud is vaak te gast op prestigieuze Franse festivals als Lille Piano(s) Festival, Piano aux Jacobins, Août musical in Deauville, Festival de la Chaise Dieu, Fêtes musicales de Nohant en Festival Chopin de Bagatelle, en ook in Duitsland (Richard Strauss Festival), Italië (Festival van Caserta), Istanboel (iDans), Dubrovnik (Zomerfestival) en Hong Kong (French May).

Hij treedt op met orkesten als het Orchestre symphonique de Mulhouse, het Orchestre du Capitole en het Orchestre de Chambre van Toulouse, het Orchestre des Pays de Savoie, de Moravian Philharmonic, het Münchner Rundfunkorchester en met vocale ensembles (Sequenza, Solistes de Lyon). Kamermuziek neemt een speciale plaats in zijn carrière in; zo werkte hij samen met muzikanten als Bertrand Chamayou, Sumi Hwang, Christian-Pierre La Marca, Geneviève Laurenceau, Yann Levionnois en het Zaïdekwartet. Als gepassioneerd vertolker van hedendaagse muziek werkte Jonas Vitaud samen met componisten als Henri Dutilleux, Thierry Escaich, György Kurtag, Philippe Hersant of Christian Lauba. Sinds 2013 doceert hij aan het Conservatorium van Parijs. In 2016 won hij de Grand Prix Soliste Instrumental van de Académie Charles Cros. Hij is ook een van de mentoren bij de Fondation Singer-Polignac.
  • Biografie
Meer informatie
Herbeleef de optredens van Zang 2023
De CD's van de Wedstrijd
Deze Website maakt gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.
Door op « ACCEPTEREN » te klikken of door verder te gaan met het gebruik van de Website, aanvaardt u het gebruik van cookies in uw webbrowser. Voor meer informatie over ons cookiebeleid en de verschillende soorten cookies die worden gebruikt, klikt u op Meer informatie
ACCEPTEREN