Begeleiders
Voor de Cellowedstrijd doen de kandidaten niet enkel beroep op pianisten om hen te begeleiden, maar ook op cellisten, meer bepaald voor de sonates van Boccherini in de eerste ronde. De pianisten begeleiden de kandidaten in de eerste ronde en in de halve finale. Er zijn kandidaten die met hun persoonlijke pianist optreden. Hieronder stellen we je de officiële begeleiders van de Wedstrijd voor.

Kristína Chalmovska
Kristína Chalmovska studeerde aan het conservatorium van Žilina, aan de Academy of Performing Arts in Bratislava, het Trinity Laban Conservatoire in Londen bij Richard Markson en aan de Hochschule der Künste in Zürich in de klas van Raphael Wallfisch en Roel Dieltiens. Gedurende twee jaar nam ze deel aan de academie van het Balthasar-Neumann-Chor & Ensemble onder leiding van Thomas Hengelbrock. Ze is ook gespecialiseerd in oude muziek en speelt regelmatig continuo : zo werkte ze samen met verschillende ensembles als Il Pomo d’Oro, het ensemble Solamente Naturali, het Kammerorchester Basel, het Zürcher Barock-Orchester, het Ripieno Ensemble en het Orchestre de Musique des Lumières.
  • Biografie
Meer informatie
Sebastian Comberti
Sebastian Comberti studeerde bij Amedeo Baldovino, Derek Simpson en Sidney Griller. Hij is stichtend lid van het Bochmann Quartet en eerste cellist van de London Mozart Players. Zijn grote belangstelling voor historische uitvoeringen heeft hem ertoe gebracht samen te werken op historische instrumenten met verschillende Londense groepen en op te treden als solist met het Orchestra of the Age of Enlightenment en de Hanover Band. Sebastian Comberti richtte ook het label Cello Classics op, gewijd aan historische opnames en zeldzaam repertoire. Zelf maakte hij opnames van sonates van Boccherini en Stephen Paxton, van vroeg- 19de-eeuwse fortepianostukken en de Concerto’s van Haydn en Zumsteeg.
  • Biografie
Meer informatie
Richard Lester
Richard Lester is kamermusicus, solist, orkestdirigent en leraar. Hij is een van de oprichters van het Domus Ensemble en was lid van het Florestan Trio, Hausmusik en het Londense Haydn Quartet. Hij was eerste cellist van het Orchestra of the Age of Enlightenment en is nu eerste cellist van het Chamber Orchestra of Europe, én lid van het Gould Piano Trio. Hij heeft meer dan veertig opnamen van kamermuziek gemaakt, waaronder de complete werken voor cello en piano van Mendelssohn, en een cd met sonates van Boccherini op historische instrumenten. Met violist Anthony Marwood is hij codirecteur van het Peasmarsh Chamber Music Festival. Richard Lester doceert aan het Royal College of Music en de Guildhall School in Londen.
  • Biografie
Meer informatie
Katharina Litschig
Katharina Litschig werkt in heel Europa samen met verschillende orkesten en ensembles als kamermuzikante, continuospeelster en soliste. Ze studeerde in Zürich bij Roel Dieltiens en in Leipzig bij Peter Bruns. Mede geïnspireerd door de lessen van Kristin von der Goltz, ontwikkelde ze al snel een passie voor oude muziek en specialiseerde zich bij Jan Freiheit in het repertoire van de 17de en 18de eeuw. Katharina Litschig is momenteel co-aanvoerder bij de cellisten van de Akademie für Alte Musik in Berlijn. Ze is ook lid van het ensemble Spira Mirabilis en stichtend lid van het in Berlijn gevestigde Ensemble Tamuz, dat zich richt op het klassieke en romantische repertoire.
  • Biografie
Meer informatie
Karel Steylaerts
Karel Steylaerts studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel bij Carlo Schmitz en aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst van Keulen bij Maria Kliegel. Kort daarna was hij laureaat van het Tenuto-concours. Hij is eerste cellist bij Brussels Philharmonic en lid van TrioFenix. Zijn opname van Bachs cellosuites werd onlangs uitgebracht bij Etcetera Records. Hij is bestuurslid en lid van van het selectiecomité van het FBN Van Gestel-instrumentenfonds, onder de auspiciën van de Koning Boudewijnstichting. Karel Steylaerts doceert aan het Conservatoire Royal van Brussel. Hij bespeelt een Lorenzo Ventapane cello uit 1834.
  • Biografie
Meer informatie
Victor Santiago Asuncion
De Filipijns-Amerikaanse pianist Victor Santiago Asuncion debuteerde op zijn achttiende met het Manila Chamber Orchestra en daarna in de Weill Recital Hall (Carnegie) in New York in 1999. In het kamermuziekrepertoire deelde hij het podium met artiesten als Lynn Harrell, Zuill Bailey, Andres Diaz, James Dunham, Antonio Meneses, Joshua Roman, Cho-Liang Lin en Giora Schmidt, alsook met het Emerson Quartet, Serafin Quartet, Sao Paulo Quartet en Vega Quartet. Victor Santiago Asuncion was drie seizoenen lang de pianist van het Garth Newel Piano Quartet. Hij was lid van de kamermuziekfaculteit van het Aspen Music Festival en was te gast op onder meer het Amelia Island Festival, Highland-Cashiers Festival, Music in the Vineyards en Santa Fe Festival. Zijn discografie omvat Beethovens sonates voor cello en piano, met cellist Tobias Werner ; de sonates van Sjostakovitsj en Rachmaninov met cellist Joseph Johnson ; en sonates van Chopin, Grieg en Rachmaninov met celliste Eva Drachman. Hij speelde ook op Lynn Harrells bekroonde cd ‘Songs My Father Taught Me’. Victor Santiago Asuncion is de oprichter en artistiek directeur van de FilAm Music Foundation, een stichting die Filipijnse klassieke muzikanten promoot. Hij behaalde in 2007 het diploma van Doctor of Musical Arts aan de Universiteit van Maryland en is daarnaast Steinway Artist.
  • Biografie
Meer informatie
Tatiana Chernichka
Tatiana Chernichka, geboren in Novosibirsk, won de Eerste Prijs van het Internationale Chopin Concours in Göttingen toen zij pas tien jaar oud was. Twee jaar later gaf ze haar eerste solorecital en maakte ze haar debuut met het Novosibirsk Symphony Orchestra. Ze studeerde aan het Conservatorium van Novosibirsk bij Mary Lebenson, en daarna bij Elisso Virsaladze in München, waar ze een beurs ontving van de Live Music Now Foundation. Ze voltooide haar masteropleiding aan het Mozarteum in Salzburg in de klas van Klaus Kaufmann. Sindsdien won Tatiana Chernichka talrijke wedstrijden: ze behaalde de Derde Prijs op de Ferruccio Busoni International Piano Competition in Bolzano, alsook bij het Maria Canals Concours in Barcelona. Ze is ook laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien trad ze vooral op in Duitsland en daarnaast ook in heel Europa en in Rusland. Ze was te gast op festivals als Armonie sotto la Rocca in Italië en het Ruhr Piano Festival in Essen. Tatiana Chernichka heeft opgetreden met orkesten als het Mozarteum Orchester Salzburg, het Israel Symphony Orchestra, het Musica Viva Orchestra, het Orkest van de Gustav Mahler Academie en het Pools kamerorkest AUKSO.
  • Biografie
Meer informatie
José Gallardo
José Gallardo kreeg vanaf zijn vijfde pianolessen, eerst aan het Conservatorium van zijn geboortestad Buenos Aires en vervolgens bij Poldi Mildner aan de Hochschule für Musik in Mainz. Daar ontdekte hij zijn passie voor kamermuziek en werd hij geïnspireerd door kunstenaars als Menahem Pressler, Alfonso Montecino, Karl-Heinz Kammerling, Sergiu Celibidache, Rosalyn Tureck en Bernard Greenhouse. José Gallardo behaalde verschillende nationale en internationale prijzen die de opstap vormden voor optredens op tal van festivals, o.m. in Lockenhaus, Verbier, Luzern, Warschau (Chopin and his Europe), Ludwigsburg, Kronberg, City of London, Budapest Academy en Rheingau. Hij trad op met o.m. Gidon Kremer, Vilde Frang, Barnabás Kelemen, Linus Roth, Nils Mönkemeyer, Tomoko Akasaka, Andreas Ottensamer, Nicolas Altstaedt, Julius Berger, Miklós Perényi en Maximilian Hornung. Hij maakte opnames voor de labels EMI, Warner, DG, Hänssler, Challenge Records Int., Oehms Classics, Neon, Genuin en Naxos, en speelde in radio- en televisieproducties voor de BR, de SWR, de MDR, de BBC en de RAI. Na een docentschap aan de Hochschule für Musik in Mainz geeft hij nu les aan het Leopold-Mozart-Zentrum van de Universität Augsburg. Samen met klarinettist Andreas Ottensamer heeft hij de artistieke leiding over het Bürgenstock Festival voor kamermuziek in Luzern.
  • Biografie
Meer informatie
Thomas Hoppe
Thomas Hoppe werkte samen met veel gerenommeerde musici en zangers, waaronder Itzhak Perlman, Antje Weithaas, Tabea Zimmermann, Alban Gerhardt, Jens Peter Maintz en Frans Helmerson. Na zijn studie bij Lee Luvisi vervolgde hij zijn opleiding aan de Juilliard School of Music, waar hij werkte voor de studio van Dorothy DeLay en Itzhak Perlman. Als pianist bij het ATOS Trio en het 4.1 blazersensemble nam hij met succes deel aan talrijke concerten over de hele wereld. Al bijna twintig jaar begeleidt Thomas Hoppe kandidaten bij internationale wedstrijden, zoals de Koningin Elisabethwedstrijd, het Joseph Joachim vioolconcours in Hannover en de Indianapolis vioolwedstrijd. Hij geeft masterclasses pianobegeleiding en kamermuziek in heel Europa, en deelt daarnaast het podium met strijkkwartetten als het Shanghai Quartet, het Modigliani Quartet, het Mandelring Quartet en het Simply Quartet. Thomas Hoppe woont met zijn gezin in Berlijn en is sinds 2018 docent kamermuziek aan de Folkwang Universität der Künste in Essen.
  • Biografie
Meer informatie
Anna Naretto
Anna Naretto concentreert haar piano-activiteiten op kamermuziek en op de begeleiding van Lieder. Als partner van uitmuntende artiesten was ze te gast op internationale festivals zoals de Dresdner Musikfestspiele, de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Barge Music, Herkulessaal, de Frankfurter Kulturwoche en het Kronberg Festival. Als vocal coach en orkestlid is ze ook actief in de operawereld (Oper Frankfurt en Staatstheater Darmstadt). Ze vult haar artistieke agenda aan met het doceren aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt. Bij verschillende gerenommeerde academies, zoals de Kronberg Academie, de Carl Flesch Akademie Baden-Baden, het Forum Artium, de Weimarer Meisterkurse en de Jeunesses Musicales Deutschland, werkt ze regelmatig samen met docenten als Frans Helmerson, Gary Hoffman, Wolfgang Boettcher en Nobuko Imai. Anna Naretto begeleidt regelmatig aan de piano op internationale muziekwedstrijden zoals het concours van de ARD in München en het Deutscher Musikwettbewerb. Ze studeerde bij Sergio Verdirame, Rainer Hoffmann, Andreas Meyer-Hermann, Charles Spencer en de leden van het Altenberg Trio.
  • Biografie
Meer informatie
Herbeleef de optredens van Viool 2024
De CD's van de Wedstrijd
Deze Website maakt gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.
Door op « ACCEPTEREN » te klikken of door verder te gaan met het gebruik van de Website, aanvaardt u het gebruik van cookies in uw webbrowser. Voor meer informatie over ons cookiebeleid en de verschillende soorten cookies die worden gebruikt, klikt u op Meer informatie
ACCEPTEREN