Voorzitter van de jury
Eugène Traey
België, °1915 - 2006
Eugène baron Traey (1915-2006), uit Belgische ouders in Amsterdam geboren, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Emmanuel Durlet. Hij zette zijn studies voort bij Robert Casadesus in Parijs en bij Karl Leimer en Walter Gieseking in Duitsland. Na deze internationale opleiding als pianist gaf hij naast zijn concertloopbaan les aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij tot 1980 directeur was. Hij gaf recitals, concerten met orkest en speelde kamermuziek met Arthur Grumiaux en Jean Laurent en pianoduo's met Frédéric Gevers. Hijwas de grondlegger van kunstencentrum deSingel in Antwerpen en was geregeld jurylid bij gerenommeerde internationale muziekwedstrijden (Moskou, Warschau, München, Tokio e.a.). Eugène Traey was van 1982 tot 1995 juryvoorzitter van de Koningin Elisabethwedstrijd.
  • Biografie
Meer informatie
Marcel Debot
België, °1925 - 2010
Marcel Debot studeerde bij Henry Koch aan het Koninklijk Conservatorium van zijn geboortestad Luik. Hij vervolmaakte zich bij R. Benedetti in Parijs en bij Georges Enesco. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Prijs Vieuxtemps (Verviers), de Prijs F. Prume en de wedstrijd van Genève. In 1955 was hij laureaat en in 1985 jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij had een internationale carrière als solist en heeft lang lesgegeven aan het Conservatorium van Brussel. Marcel Debot was voorzitter van de jury van de Vieuxtempswedstrijd.
  • Biografie
Meer informatie
Hamao Fujiwara
Japan, °1947
Meer informatie
Stefan Gheorghiu
Roemenië, °1926 - 2010
Meer informatie
Josef Gingold
Polen, °1909 - 1995
Josef Gingold werd geboren in Brest-Litovsk, Rusland, en begon viool te spelen op de leeftijd van drie. Voordat de Gingold familie naar de Verenigde Staten trok in 1920, werd ze opgesloten in een Duits interneringskamp tijdens de Eerste Wereldoorlog. Desondanks sprak hij altijd met optimisme en vrolijkheid over zijn moeilijke beginjaren. Hij studeerde in New York bij Vladimir Graffman en van 1927 tot 1929 in België bij Eugene Ysaÿe, een periode waarin hij veel concerten in België, Nederland en Frankrijk gaf.

Hij keerde terug naar de VS tijdens de Grote Depressie en voorzag zijn familie van een inkomen door Broadway-shows te geven en andere commerciële opdrachten in New York uit te voeren. In 1934 trouwde hij met violist Gladys Anderson. In 1937 werd hij mede-oprichter van het NBC Symphony Orchestra onder leiding van Arturo Toscanini. Hij bleef daar zeven jaar voordat hij aan de slag ging als concertmeester van de Detroit Symphony. In 1947 trad hij toe tot het Cleveland Orchestra op uitnodiging van de dirigent George Szell. Tijdens zijn 13 jaar als concertmeester in Cleveland ontwikkelde het orkest zich van een fijn ensemble tot een van de beste orkesten ter wereld.

In 1960 begon Josef Gingold te doceren aan de Universiteit van Indiana, tot aan zijn dood in 1995. Hoewel hij wereldwijd tal van onderscheidingen en prijzen kreeg, vond hij niets zo belangrijk als de tijd die hij doorbracht met zijn studenten. De Josef Gingold Scholarship wordt jaarlijks toegekend aan talentvolle studenten viool aan de Indiana University School of Music.
  • Biografie
Meer informatie
Ivry Gitlis
Israël, °1922 - 2020
Meer informatie
Herman Krebbers
Nederland, °1923 - 2018
Als hoogbegaafd kind gaf Herman Krebbers al op negenjarige leeftijd verschillende concerten. Na 1945 trok hij op rondreis naar de Verenigde Staten, Rusland, Argentinië, Scandinavië en alle andere Europese landen. Hij ontving de Gouden Plaat voor zijn vertolkingen van Mozart, Beethoven en Brahms met het Concertgebouworkest en won de Edisonprijs voor de twee concerti van Haydn. Hij maakte opnames van concerti van Paganini, Dvorák, Viotti No. 22, Bruch, Vieuxtemps No. 4, Vivaldi, dubbelconcerti van Bach met violist Theo Olof, Vivaldi (Vier Seizoenen), Saint Saens (Havanaise en Rondo Capriccioso) en Ravel (Tzigane). Herman Krebbers doceerde aan de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij was regelmatig jurylid van talrijke internationale wedstrijden en gaf master classes in Japan, Canada, Engeland en België. Voor zijn belangrijke rol in het muziekleven werd Herman Krebbers in zijn geboorteland Nederland vereerd met de titel van Officier van de Orde van Oranje-Nassau.
  • Biografie
Meer informatie
Gidon Kremer
Letland, °1947
Meer informatie
Alberto Lysy
Argentinië, °1935 - 2009
Als een van de meest gereputeerde musici van zijn tijd trad Alberto Lysy (1935-2009) op met talrijke wereldbekende orkesten zoals de filharmonische orkesten van New York, Amsterdam en Londen, het Symfonieorkest van de RAI in Rome en het Amerikaans nationaal symfonieorkest. Hij speelde onder leiding van gerenommeerde dirigenten als Sir Adrian Boult, Sir Colin Davis, Pierre Boulez en Mstislav Rostropovitch. Hij gaf ook kamermuziekconcerten met beroemde musici van zijn generatie, onder wie Benjamin Britten, Pablo Casals, Nadia Boulanger en Yehudi Menuhin, van wie hij ook les gekregen heeft. Alberto Lysy was artistiek directeur van de International Menuhin Music Academy in Gstaad en Blonay, waar hij viool doceerde. Als pedagoog werd hij vaak gevraagd door gereputeerde muziekscholen. Hij richtte het Camerata Lysy Gstaad op, waarmee hij op tournee trok door Europa, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Amerika, het Verre Oosten en Zuid-Afrika.
  • Biografie
Meer informatie
Yehudi Menuhin
Groot-Brittannië, Zwitserland, °1916 - 1999
Yehudi Menuhin werd geboren in New York uit Russisch-joodse ouders, maar werd later een Brits onderdaan. Op zijn zevende maakte hij zijn viooldebuut met de San Francisco Symphony en Lalo's Symphonie Espagnole, een jaar later gevolgd door zijn eerste recital in New York. Tegen de tijd dat hij elf was had hij zijn historische debuten gemaakt in de Carnegie Hall en in Parijs, op zijn twaalfde debuteerde hij in Berlijn en op zijn dertiende in Londen. Zijn carrière zou hem over de hele wereld brengen en hij zou optreden met alle toonaangevende dirigenten en orkesten. Hij verwierf niet alleen faam als een groot muzikant, maar is net zo erkend voor zijn humanistische engagement, geïllustreerd door zijn werk voor jongeren, voor zijn internationale samenwerkingen en voor alle zaken die hem nauw aan het hart lagen.

Het was tijdens zijn eerste bezoek aan lndië in 1952, op uitnodiging van premier Pandit Nehru, dat hij Ravi Shankar ontmoette. Hij ontwikkelde een grote bewondering voor zowel Shankar als de Indiase muziek. Ze gaven tal van concerten samen en maakten vele opnames die miljoenen verkochten. De opbrengst van de concerten van zijn tournee in India werden geschonken aan een goed doel. In 1960 werd hij bekroond met de Nehru Peace Prize for International Understanding. Zo'n dertig jaar later, in 1992, werd hij geëerd met de titel van Goodwill Ambassador van UNESCO.

Uit erkentelijkheid voor de vele concerten die hij voor de geallieerden gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog - van zodra hij kon vloog hij over vanuit Amerika in een militair vliegtuig - ontving Yehudi Menuhin verschillende onderscheidingen, waaronder de Légion d'Honneur en de Croix de Lorraine in Frankrijk, de Orde van Verdienste in Duitsland, de Leopoldsorde en de Kroonorde van België, de Royal Philharmonic Society Gold Medal in Engeland en in 1995 de Gran Cruz de la Orden del Merito Civil. Koningin Elizabeth II verhief hem in de ridderorde in 1965 en schonk hem de Orde van Verdienste in 1987, gevolgd door een levenslange vermelding in de Verjaardagserelijst van de Koningin in 1993.

Yehudi Menuhin is eredoctor van meer dan 30 universiteiten wereldwijd, waaronder die van Oxford, Cambridge, St Andrew's en de Sorbonne, en werd benoemd tot burger van de steden Edinburgh, Bath, Reims en Warschau. Daarnaast ontving hij de Gouden Medailles van Parijs, New York en Jeruzalem. Hij was ook de eerste westerling die tot erehoogleraar van het Conservatorium van Beijing benoemd werd, ter erkenning van zijn concerten in China en van zijn inspanningen om tal van jonge Chinese violisten te helpen hun studie voort te zetten in het Westen.

In 1963 maakte Yehudi Menuhin een van zijn grootste ambities waar; het creëren van een kostschool voor jonge veelbelovende muzikanten (vanaf de leeftijd van zeven), die gebaseerd is op het model van de Central School van Moskou, waar de studenten onder één dak zowel hun schoolopleiding als hun muzikale vorming krijgen. Tal van studenten van de Yehudi Menuhin School, nu officieel geassocieerd aan zijn Moskouse equivalent, hebben universitaire studiebeurzen weten te behalen. In 1977 richtte hij de International Menuhin Music Academy voor jonge afgestudeerde strijkers op in Gstaad, Zwitserland, de thuisbasis van het Menuhin Music Festival, waarvan hij gedurende 40 jaar artistiek directeur was en waarvoor hij met de Zwitserse nationaliteit werd bekroond.

Yehudi Menuhin maakte zijn eerste plaat op de leeftijd van twaalf en een jaar later begon zijn jarenlange samenwerking met HMV/EMI. Hij heeft ook voor Deutsche Grammophon opnames gemaakt (de complete Beethoven sonates met Wilhelm Kempff) en voerde talrijke orkestwerken uit voor Philips, Virgin, Nimbus en andere labels. Een groot aantal van zijn vroege opnames werden door Biddulph Recordings heruitgebracht op cd ter gelegenheid van zijn 75e en 80e verjaardag, en IMG Records gaf een cd-koffer uit met de integrale symfonieën van Beethoven, uitgevoerd door de Sinfonia Varsovia onder de leiding van Lord Menuhin.
  • Biografie
Meer informatie
Igor Oistrakh
Rusland (Federatie), °1931 - 2021
Igor Oistrakh, zoon en leerling van David Oistrakh, werd in 1931 in Odessa geboren. Op achttienjarige leeftijd won hij de Internationale Wedstrijd van Budapest en drie jaar later de Wieniawskiwedstrijd van Poznan´ . Zijn debuut in het Westen vond in de Royal Albert Hall in Londen plaats, waarna concerttournees hem naar de vier windstreken brachten. Als solist werkte hij samen met dirigenten als O. Klemperer, F. Reiner, H. von Karajan, E. Ormandy, C. M. Giulini, G. Solti, L. Maazel, S. Ozawa en G. Rozhdestvensky. Hij trad ook op met Pablo Casals en Yehudi Menuhin. Zevenentwintig jaar lang vormde Igor Oistrakh een uniek duo met zijn vader, met wie hij verschillende opnames uitbracht. Vanaf 1968 legde hij zich ook toe op het leiden van kamermuziek- en symfonieorkesten en het bespelen van de altviool. Hij heeft opnames voor EMI, Deutsche Grammophon, Decca, RCA, Collins, Melodia en Art and Electronics gemaakt en werd met talrijke onderscheidingen bekroond. Naast jurylid van internationale vioolwedstrijden (Tchaikovsky, Wieniawski, Carl Flesch), is hij ook Voorzitter van de César Franckstichting en sinds 1996 docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
  • Biografie
Meer informatie
Werner Scholz
Meer informatie
Berl Senofsky
Verenigde Staten van Amerika, °1926 - 2002
Berl Senofsky werd op zesjarige leeftijd op de Juilliard School aanvaard. Daar studeerde hij bij Louis Persinger en later bij Ivan Galamian. Hij werd uitgenodigd op het Malboro Festival en werd vervolgens tweede konzertmeister van het Cleveland Orchestra. In 1955 won hij de Grote Prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Van 1965 tot aan zijn pensioen was Berl Senofsky hoogleraar viool aan het Peabody Conservatory in Baltimore. Hij stond aan het hoofd van het viooldepartement van 1965 tot 1977. Hij stichtte de American Artists International Foundation om jonge muzikanten te ondersteunen, waaronder Peter Zazofsky en Irina Tseitlin.

Naast zijn internationale carrière als solist, werkte Berl Senofsky aan een uitgebreide discografie bij Philips, Epic, RCA en Deutsche Grammophon.
  • Biografie
Meer informatie
Henryk Szering
Polen, °1918 - 1988
Meer informatie
Carlo Van Neste
België, °1914 - 1992
Meer informatie
Rudolf Werthen
België, °1946
De in Mechelen geboren Rudolf Werthen studeerde eerst viool bij André Gertler en Henryk Szeryng. In 1971 werd hij laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd viool en behaalde eveneens op andere wedstrijden een eervolle plaats (laureaat in Wenen, Amsterdam, Colmar, Curci en Bratislava).
In de jaren '70 was hij gedurende enige tijd solist bij het Stuttgarter Kammerorchester en werd hij concertdirigent van het NDR Sinfonie Orchester Hamburg. Verder was hij een graag geziene gast zowel als solist als dirigent in Duitsland, Finland, Italië, USA, Japan, Nederland, Frankrijk, Groot-Britannië...

Rudolf Werthen is de stichter en artistieke directeur van het internationaal befaamde I Musici Fiamminghi. Hij heeft dit orkest op de meest vooraanstaande podia ter wereld geleid. De naam van het orkest is een bewuste keuze en verwijst naar de muzikanten van Vlaanderen, die het muzikale leven in de renaissance naar zijn toppunt dreven aan de Italiaanse hoven en kapellen.

Onder zijn leiding heeft I Musici Fiamminghi voor het Amerikaanse platenlabel Telarc de muziek van Pärt, Hovhaness, Gorecki, Corigliano, Kancheli, Vasks, Takemitsu, Tavener, Piazzolla en Orlando di Lasso opgenomen. Dankzij zijn enthousiasme en internationaal succes stelde de Vlaamse Regering het orkest aan tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.

Rudolf Werthens buitengewone succes met I Musici Fiamminghi en zijn individuele ideeën liggen gedeeltelijk aan de basis van zijn benoeming tot muzikaal directeur van de Vlaamse Opera in 1988, waar hij een pleiade aan producties leidde waaronder Ariadne auf Naxos, Eugene Onegin, Macbeth, La Cenerentola, De Vliegende Hollander en Het Kasteel van Blauwbaard. Met het Brusselse Opera Hall leidde hij de spectaculaire producties van La Bohème in Brussel, Aida en Nabucco in Keulen, Carmen in Brussel, Keulen, Lissabon en München.

Critici loven zijn expressieve en verfijnde techniek, het resultaat van een uitgebreide samenwerking met bekende maestro’s zoals Lorin Maazel, Georg Solti, Günther Wand en Klaus Tennstedt. Talrijke orkesten en operahuizen in Europa, de Verenigde Staten, Japan en het Verre Oosten, gespecialiseerd in het romantische en hedendaagse repertoire, doen regelmatig beroep op hem als een gastdirigent. Hij distantiëert zich bewust van op traditie gebaseerde interpretaties. Met een gepast gevoel voor stijl en emotionele empathie en zijn kennis van de originele technieken, voegt Rudolf Werthen een nieuwe en verfrissende dimensie toe aan bekende stukken.

Naast zijn activiteiten als jurylid bij diverse internationale wedstrijden voor viool, compositie en kamermuziek, werkt hij als dirigent en professor aan het Muziekconservatorium van Gent.
  • Biografie
Meer informatie
Zugiang Wu
Meer informatie
Herbeleef de optredens van Viool 2024
De CD's van de Wedstrijd
Deze Website maakt gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden.
Door op « ACCEPTEREN » te klikken of door verder te gaan met het gebruik van de Website, aanvaardt u het gebruik van cookies in uw webbrowser. Voor meer informatie over ons cookiebeleid en de verschillende soorten cookies die worden gebruikt, klikt u op Meer informatie
ACCEPTEREN